Een soepel, professioneel functionerend team in je praktijk, vakgroep of maatschap is de basis van kwalitatief goede zorg. Om als team goed op elkaar ingespeeld én in ontwikkeling te blijven helpt ’t om met regelmaat een pas op de plaats te maken.
Een soepel, professioneel functionerend team in je praktijk, vakgroep of maatschap is de basis van kwalitatief goede zorg. Om als team goed op elkaar ingespeeld én in ontwikkeling te blijven helpt ’t om met regelmaat een pas op de plaats te maken.
Soms is er een concrete aanleiding die teamontwikkeling acuut noodzakelijk maakt: een collega die vertrekt, een aanstaande fusie of gespannen onderlinge verhoudingen.
Minstens zo vaak zijn er momenten waarop je teamontwikkeling als vanzelfsprekend, preventief onderhoud kunt inzetten. Juist om de onderlinge verbindingen te verstevigen, veranderde ambities te delen en elkaar (opnieuw) te inspireren.
Groepen tot maximaal 8 personen kunnen voor teamontwikkeling terecht in de werkruimte van Weg in het Bos
Als teamcoach en procesbegeleider sluit ik graag aan bij jullie ontwikkelvraag op dit moment. Verwacht daarbij geen kant-en-klaar, one-size-fits-all werkwijze. Elk team is gewoon uniek en verdient een op maat gesneden aanpak. Nieuwsgierig hoe dat uitwerkt? Lees de voorbeelden hieronder.
“Mijn collega en ik zijn van plan om samen een duomaatschap te starten. Om onze toekomstige samenwerking en elkaar te verkennen, willen we starten met enkele intervisie-achtige gesprekken. Wil jij deze met ons vormgeven en begeleiden?
In drie begeleide middagen gaan de twee maten-in-spé het ‘betere gesprek’ aan met elkaar: open, eerlijk en nieuwsgierig. Thema’s als communicatiestijlen, al dan niet gedeelde waarden en ambities, een mogelijk tijdspad en passende taakverdeling komen aan bod.
Beiden komen tot de conclusie dat het beter is om de voorgenomen duomaatschap niet aan te gaan. Opluchting overheerst: een valse start is voorkomen.
“Samen met mijn maat heb ik een praktijk overgenomen van een collega die met pensioen gaat. Het komende half jaar gaan we twee locaties en praktijkteams samenvoegen. We maken daarbij graag gebruik van jouw verbindende benaderingswijze. Wil jij dit fusietraject begeleiden?
Om de nieuwe, grotere praktijk een stevig fundament te geven, willen beide maten alle teamleden vanaf de start betrekken. Iedereen krijgt een persoonlijk gesprek aangeboden, waarin ik als onafhankelijke vragensteller verwachtingen en twijfels inventariseer. De start van de fusie markeren we met een informele praktijkteammiddag op een feestelijke locatie. Met ruimte om elkaar alvast (of nog beter) te leren kennen, en een praktisch stappenplan uit te werken.
Beide maten ervaren steun in dit uitdagende fusietraject. Alle teamleden voelen zich gehoord en weten wat ze zelf kunnen bijdragen aan een soepele overgang. De feestelijke aftrap creëert verbinding en betrokkenheid: er wordt meteen een nieuwe afspraak gepland voor een gezamenlijk etentje.
“Met vier collega-huisartsen werk ik naar volle tevredenheid in een gezondheidscentrum. In onze jaarlijks visiedag willen we, samen met de praktijkmanager, onze plannen voor de komende 3 tot 5 jaar vormgeven. Wil jij ons daarbij begeleiden?
In overleg met een van de artsen maak ik een programma voor de visiemiddag, met gerichte vragen vooraf zodat iedereen beslagen ten ijs komt. De onderlinge samenwerking tussen de huisartsen, poh, assistenten en praktijkmanager is het belangrijkste thema.
De huisartsen en praktijkmanager kijken terug op een zinvolle middag. Ze plannen een interactieve werksessie met het voltallige praktijkteam. Daarin gaan ze de belangrijkste speerpunten samen verder verkennen en uitwerken in een praktisch plan van aanpak (zie: samen-werk sessie).
“Als vervolg op onze geslaagde visiemiddag, willen we de gekozen speerpunten handen en voeten gaan geven, in samenspraak met het hele praktijkteam. We doen graag weer een beroep op jouw begeleiding!
Samen met een van de artsen maak ik een opzet voor een informele, interactieve werksessie met alle praktijkmedewerkers. We kiezen voor uitnodigende, veilige werkvormen waarin alle stemmen (ook de meer bedeesde) gehoord kunnen worden. De bijzondere, industriële locatie waar we werken, weg van de praktijk van alledag, doorbreekt routines en ondersteunt de anders-dan-anders aanpak.
De middag genereert bij iedereen veel energie, enthousiasme en betrokkenheid. Alle goede ideeën krijgen een plek in vier concrete plannen van aanpak. Geprint op groot formaat hangen deze op een centrale plek in de praktijk, als dagelijkse reminder.